fredag 27 april 2012

damklädernas historia

info
Vi människor har haft kläder sedan långt tillbaka i tiden. Först användes kläderna som skydd mot kylan och andra väder. För från första början hade vi inte kläder alls. Vi gick runt nakna i naturen. Och det första tyget man hade det var djurens skinn som de hade flått från djuren som männen hade jagat. Men även löv och annat som man kunde hitta i naturen.
Men senare var kläderna inte bara ett skydd utan också ett sätt om att visa status och personlighet. Vad var det för tyg? Var det ett finare tyg eller något lite sämre, mycke använt? Och destu större destu mer status. Men också hur många gånger kläderna användes.
Damkäder-historia
Kvinnornas kläder genom tiderna har speglat deras roller genom åren. Precis som jag skrev om status innan.
I början använde kvinnorna bara en bit djurskin till kläder. Det var precsi så att det kanske täckte vissa delar och att då skydda sig från kylan. Genom tiden har det också varit mest klänningar. Det var länge som det var så att kvinnor/tjejer inte fick ha byxor. Det var bara männen som hade byxor. (Och bara byxorna har ändrats en hel del under åren.) Men det var klänning som har gällt. Och det kan man också se på filmer som är från förr.
Som jag ocksså sa innan så var klänningarna väldigt speciella. De visade kvinnans status och lite också livsstil. Var den modern? Vilket material? Och etiska bedömningar.

stenåldern kan man inte säga säkert vad kvinnorna hade för kläder. Dock tror man att de hade skinn från djuren som männen hade jagat. Men först var de då tvugna att skrappa det "rent" för att kunna använda det. Tygerna syddes ihop med nålar gjorda på djurens ben och med lädertrådar eller senor till tråd. Sedan gjorde de kläder som de inte skulle frysa i.

Järnåldern
På järnåldern hade kvinnorna långa kjolar i ylle eftersom det var en lite kallare tid. Ibland hade de även en kjortel. Det var som ett förkläde typ. Och deras skor var gjorde av läder.    
Vikingatiden
På vikingatiden hade de någon sorts av birkakläder. Och underklänningen (särken) gick inte att tvätta utan att särken skulle bli förstörd i veckningen eller mönstret.
medeltiden så var det helt olika kläder beroende på vad man var för något. Var man ledare skulle man ha en speciell hatt. Om man var en underhållar så skulle man ha något annat. Var man rikare så skulle man ha lite finare, dyrare kläder. Och var man en arbetare så hade man inte lika fina kläder men man hade så man kunde hålla sig någerlunda varm och så funkade att arbeta i. Så ingen var sig riktigt lik den andra eftersom det fanns så många olika statusar.


Här är två olika medeltida klänningar. Det finns lite skillnad på dem. T ex om man kollar på armarna. Men även på mönster och andra grejer/tillbehör som finns på klänninarna. I detta fallet kan man nog gissa vem som hade vilken klänning.




I början av 1300-talet började människorna lära sig att bygga högt, spettsigt och formigt. Så blev även deras kläder. Alla skor, hattar osv fick form och de finare kläderna var färgglada.

1400-talets kläder med elengans skulle användas med päls. Det var 1400-talets höjdpunkt bland kläder. Både bland kvinnor och män.
Överklännigen var rakt skuren. Den gick rakt ner och samlades ihop med att brätt skärp vid midjan  som gjorde att det blev veck över brösten.

1500-talet var det en skillnad mellan männen och kvinnornas kläder. Männen började få allt rörligare kläder medan kvinnornas klänningar blev allt stelare. Kläningen var delad i två delar- Liv och och kjol.Livet var mycket urringat men också väldigt stel/trång. För att det skulle synnas at man hade mycket kläder på sig slitsade man gärna upp kanterna.


1700-talet då skulle allt vara så stort som möjligt. Ju större destu bättre.
I Frankrike startade man med ett mode där man hade två sträck/tyg-band på ryggen som föll ner från axlarna. Man fäste den fram till och snörade bak i ryggen. Den kallades för sack gown.

1718 började de även bära "falska höfter". Det var en styvkjol som de hade för att bära upp sina stora klänningar. Till dessa klänningar bar kvinnorna hattar och solfjädrar som accecoarer.


1800-talet skars midjan lite under börsten. Puffärmar och lite genomskinligare tyg började också bli populärt. Klänningarna sluta nere vid fötterna och visade då deras skor som oftast var utan klack.
1820 till 1840 var det rätt fattigt på modestilar och då började kvinnans slankhet också att synas lite mer i deras klänningar. Därifrån och fram till 1870 så började det bli mer rokoko stil över kläderna. Det skulle vara korsett som skulle vara så hårt snörad som möjligt för att få en så smal midja som möjligt och en massa tyg. Även vulanger började användas en del.


Men i slutet av detta århundradet blev allt lite mindre igen. Som en liten blandning. Men hade en stälmed stålfjädrar eller kudde som man tyckte gav klänningen en bakot pösande form. Under denna perioden hade kvinnorna också rådgivining om vilka färger som passa dem.

1900-talet var inte klänningarna lika strikta som på 1800-talet men de var fortfarnade obekväma. Man använde fortfarande korsett och man hade också oftast en lite högre kraga. I alla falla i början av 1900-talet.

1914 skapades Jocobss behån. Det var två näsdukar med ett band. Men sammtidigt börjades det också bli frågan efter bekvämare kläder eftersom kvinnerna så småt började jobba. Till deras klänninar hade de ofta en hatt med en fjäder eller blomma på.

20-talet började klänningarna bli kortare. Men de var också eleganta och lättare att ta på sig och gå runt i. Armarna och ryggen var oftast bara och ett tyg som dem syddes i var siden. Till detta var högsta modet en klockhatt och ljusa strumpor så att det skulle se ut som att de var bara om benen.

1930 började långa kjolar komma tillbaka igen. Man kunde se kurverna lite mer än på 20-talet. Men klänningarna var fortfarnade eleganta och jämfört med längre tillbaks så var klänningarna också mycket bekvämare och sköna att gå runt i.
Nylon
Nylon skapades av Du Pont-laberatorierna 1938. Det hela leddes av Wallace H. Carothers. Men när han dog gick patentan till Du Pont. Vyon är kallat efter New York och London. (NY LON). Det fick namnter eftersom man trodde att det var i dem två städerna som det skulle säljas som bäst i. Eftersom de var fina, starka och hade syntetfiber istället för rayon och silke.
1940-talet började det bli brist på tyg. Då under andra världskriget. Så damernas kläder var mycket enklare än vad dem hade varit tidigare. Under 40-talet började även nylon lanseras, som skulle ersätta silke och andra tyger. Men det var fortfarande svårt att få tag på i Europa.
"New look" påverkade vardagsmodet under 50-talet. "New look" lanserades av Chrisian Diors år 1947. Det skulle vara åtsittande runt livet, smal midja, vid kjol, klara färger och blommiga möndter. Och handskar började även användas på sommaren. Det skulle bli kurviga silhuetter.
60-talet skulle klänningarna vara korta. Det var minikjolar som gällde. Man använde iheller inte strumpbyxor längre utan klädskaparna började experementera fram färgglada och mönstrade strumpbyxor att ha till istället. Till detta hade man mycket, mycket ögonskugga och PVC-stövlar.
Underkläder
Under 60-talet började de också sälja nya underkläder som var lättskötta. Och som passade kvinnans avspända livsstil. Underkläderna bestod då av nylontrosor, bh och en liten kjol som man då hade under kläderna. De var gjorda i färgglada mönster.
70-talet blev mycket inspererat av feminismen, hippierörelsen och medborgarättsrörelsen. Kläderna var väldigt lättskötta i syntetiskt tyg och psykedeliska mönster som fortfarande funkade.
Unisexmode
På 60 och 70 talet började kvinnor börja använda mer och mer kläder som liknade männens. De började använda byxor, väst, kavaj m.m. Det börjades också att användas jeans och tröjor utan krage. Redan innan hade man lite använt lite mer manligt inom sporten men nu blev det också en vardagsstil för kvinnor men även en feststil. Och detta är något som har stannat kvar och som använs mycket i dagens samhälle. Och Utväcklingen har förändrats rätt mycket bara mycket sedan dess tills det vi har på oss idag. I dag finns det speciella modeller för tjejer och killar. Det finns vida och tajta. Det finns i stort sätt allt.
Glamour och kroppsmedvetande var det som var speciellt på 80-talet. Det skulle vara tajt men med många lager tyg.
Lycra som i USA gav upphov till kroppsnära kläder som smed sig runt kroppen.
Däremot så kan inte 90-talet sammanfattas med en ända stil. Istället var nyckelordet individualism. Men effektviteten som präglade 80-talet ersattes med avspänt istället. Allt skulle vara bekvämt och inte stelt eller något åt det hållet. Men som sagt det började komma hur många stilar som helst och det är svårt att sätta just en som representerar just 90-talet.
idag på 2000-talet
Idag använder vi tjejer/kvinnor både byxor, schorts, kjol och klänning. Och det är mer fritt att få välja själv vad vi vill ha. Ingen säger att vi ska var klädda si eller så. Vi har både kläder som visar figuren men också som döljer en hel del av vår figur. Men vist. Det är mycket om att det ska vara modernt. Se bra ut och passa på en.
Och i olika religioner så är det så att man tillexempel inte får visa krppen. Då får man bara ha långa kläder. Medans andra får om de vill visa hur mycket som helst. Kan ha världens kortaste kjol eller världens längsta om man skulle skulle vilja ha det. Och långkjolen har kommit tillbaks idag inom modevärlde, på tal om det.
Sen finns det jobb där det kanske finns en speciell klädkåd eller om man ska ut. Ska man på något finare ställe så är det lite finare kläder. En självklarhet. Och det var då vårt vardagliga mode började "komma till" tror jag.
Och det är som på 90-talet svårt att sätta just en stil. Det fnns så många och olika. Det har med sin egen smak att göra vad man använder. Men mycket 'r tajt och ska se bra ut. Mycket lika färger m.m.
Så som jag nog har skrivit många gånger innan så har kläderna och stilarna förändrats mycket genom åren. Det har varit från så stort som möjligt till så litet så mycket. Det har varit hur mycket som ska dölja och inte. Mycket tyg och lite tyg. Det har varit allt. Även status och hur kläderna har varit för att hålla värmen och annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar