fredag 10 februari 2012

Popkonst

Melodifestivalen som Popkonst

Jag har jobbat med popkonst. Med Andy warhol stil. Jag valde att göra melodifestivalens logga eftersom jag gillar melodifestivalen och för att det är aktuellt just nu. Så tyckte den passade bra. Jag hade en annan ide också om att göra samma sak med mig själv och byta ut färgerna men gillade doc denna iden bättre och fick desutom bättre ideer till denna.


Jag började med att sriva ut bilden i A5-format och ritade av den på ett ljusbord fyra gånger. Sedan bstämde jag hur jag skulle göra med färger. Min första ide var att ha hela loggan i en färg och annan bakgrundsfärg. Men efter att ha tänkt lite till bestämde jag mig för att behålla färgerna och flyttade de ett steg till höger på varje bild. Tanken med det var att få bilden i helhet att se ut som om loggerna snurrade ett varv. Och lite gör det kanske det men tror jag skulle behövt en bild till för att det skulle synas lite mer.
Så sen markerade jag vilken färg som skulle vara var och målade dem med akrylfärg. Det var ganska enkelt men det var lite pillitgt så att man inte målade utanför och så man tog rätt färg på rätt fält. Sist men inte minst skar jag ut bilderna och klistra upp dem på ett svart A3-papper.


Jag blev nöjd med min bild. Eller loggorna och jag gillad min ide. Om det blev något som blev fel så var det när jag skar ut dem. Innan jag gjorde det så ritade jag riktlinjer men de blev inte helt raka. Så bliderna var inte helt raka. Så det blev lite konstigt när jag klistrade fast dem på det svarta A3-pappret. Men i helhet blev jag annars riktigt nöjd och skulle inte vilja ändra något på den.


Popkonst

Popkonsten startades 1950 av Eduardo Poolozzi och Richard Hamilton. Det var collage gjorda av massa olika bilder från t ex olika tidningar som man satte ihopa för att visa hur vardagslivet var hemma hos folk. Eller hur man trodde det var medan männen var på jobbet och kvinorna var hemma. Vad var det som hände då?
På 60-talet kom även popkonsten till USA.
Man utgick då från masskulturen så alla människor skulle/kunnde förstå. Man använde filmstjärnor, raklam, serietidningar, konsumentvaror m.m. till sina bilder. Det skulle alltså kännas igen från vardagen. Mode, designes m.m mera hade stor inverkan under 60-talet. Men popkonsten hörde även till popmusiken. Omslag till lp-skivor (som rolling stones och The Beatles) t ex gjordes av pop konstnärer.

Andy Warhol, en annan konstnär inom popkonst. Det är även han jag blev inspererad av när jag gjorde mitt arbete. Han blev en väldigt känd konstnär. Några av hans kända verk är campbells soppburkar, olika kändisar (speciellt marilyn monroe) och dollarsedlar. Han var reklmatecknare, har gjort mer än 75 experimentella filmer och använda screen tryck för att göra många målningar.
Men han målade också olycker, brotslingar m.m för att han ville visa hur det var i sammhället. Andy köpte även en fabrik som han använde fnär han skapade konst. Han bjod även in andra konstnärer att vara där när de skapade. Denna fabriken kallades "The factory" och låg i New York.
En annan konstnär inom popkonsten var Roy Lichtenstein, och han förstorade bilder ur t ex serietidningar. Men när bilderna förstorades så såg man rasterprickarna. Hans bilder var alltså förstorade seriebilder där rasterprickarna syntes, hårda konturlinjer och och pratbublorna behöll han.
Men popkonst kan behöver inte bara vara en bild, det kan också vara Asamblage som är colloge i 3D. Då återanvände man saker som man satte ihopa.

Jag tycker att popkonsten är en rolig och ganska tuff ide. Det är en av mina fovoriter. Eller hur man ska säga det. De jag gillar bäst är Andy Warhol (marilyn monroe) och Roy Lichtenstein (förstorade bilder). Varför ver jag inte men jag tycker dem är rätt tuffa och absolut inte tråkiga. Sen om det är något jag själv skulle kunna ha vet jag inte. Kanske inte rktigt min stil i hemmet, men det ändrar inte vad jag tycker om det. Skulle jag se det hos någon annan skulle jag helt klart kunna säga att jag gillar dem bilderna.